Exemples de Fake News

Per començar, aquí trobaràs una secció amb exemples de fake news que han circulat per internet i han causat confusió i fins i tot pànic entre la població. El nostre objectiu és educar i conscienciar sobre la importància de verificar la informació i no caure en el parany de les notícies falses. Analitzarem alguns dels casos més impactants de fake news.

 

“La meva foto va ser usada per disseminar mentides sobre la guerra”

Fake New 1 - Exemples Fake News

Aquesta notícia tracta sobre una dona que va patir un bombardeig per part de Rússia mentre ella estava a la sala de maternitat a Mariúpol, Ucrania.

Mentre fugia, un periodista li va fer una foto i arran d’això, li van arribar amenaces a la protagonista de la imatge, “deien que vindrien a buscar-me, que em mataríem i tallarien la meva filla a trossos” va dir.

La van acusar falsament que les imatges havien estat falses, també deien que ella era una actriu i que havien fet servir maquillatge per fingir les lesions que tenia.

Aquestes falsedats van ser repetides i compartides per alts funcionaris russos i mitjans estatals.

“Els supervivents d’atacs terroristes que van ser acusats de fingir per teòrics de la conspiració”

Conspiracionistes afirmen que atacs comesos al Regne Unit van ser escenificats i estan rastrejant els supervivents per veure si menteixen.

Martin Hibbert, que va quedar paralitzat de cintura cap avall quan ell i la seva filla Eve van quedar atrapats en l’explosió del Manchester Arena, l’any 2017, actualment, estan preparant una denúncia per difamació contra Richard D. Hall, que ha descrit com rastreja físicament els supervivents de l’atac, al qual van morir 22 persones i més de 100 van resultar ferides, per determinar si va ser fals.

Va dir que va espiar a Eve des d’un vehicle davant de casa seva. També va configurar una càmera per filmar-la i confirmar que va quedar profundament discapacitada i en cadira de rodes.

Finalment, Hall suggereix que aquells que van morir a l’atac són realment vius i resideixen a l’estranger.

Fake New 2 - Exemples Fake News

“La supervivent d’un bombardeig en una escola d’Ucraïna on Moscou va convertir en una notícia falsa.”

Fake New 3 - Exemples Fake News

Després d’un atac aeri a una escola a Chernihiv, Ucraïna, el vídeo d’una ensangonada supervivent es va tornar viral. 

La protagonista del vídeo, Tania, ajudava a seleccionar roba per a una campanya humanitària a l’escola quan un míssil va impactar l’edifici.

Tania va quedar inconscient després de l’explosió. Quan es va despertar, estava atemorida i se’n va anar corrents a casa seva.

Un cop a casa seva, va publicar un vídeo a Instagram (encara coberta de sang). En poques hores es va tornar viral a Ucraïna. 

Els mitjans russos i bielorussos descrivien el vídeo com una invenció, deien que les ferides no eren reals. També deien que el seu comportament era massa normal per a una persona que acabava de sobreviure a un bombardeig.