Organitzacions anti fake news

Principalment, StopFake és una organització ucraïnesa sense fins de lucre que es dedica a lluitar contra la desinformació i les notícies falses. Al començament va ser fundada en 2014, en el context del conflicte a Ucraïna.
Per tant, és una organització compromesa concretament amb la veritat i la transparència, que es dedica a la verificació de notícies, la lluita contra la propaganda, l’educació, el treball col·laboratiu i l’activisme cívic.
La seva labor resulta de gran importància sobretot en el context actual, en el qual la difusió de notícies falses i la desinformació representen un desafiament per a la democràcia i l’estat de dret.
Explora i descobreix com aquestes organitzacions estan treballant per a protegir la veritat i la integritat de la informació en la nostra societat. També pots veure exemples de fake news, com prevenir-les, els tipus de fake news que existeixen i moltes més coses al nostre blog.


Full Fact és una organització sense fins de lucre dedicada al fact-checking o verificació de fets al Regne Unit. Va ser fundada en 2010 per un grup de periodistes i acadèmics preocupats per l’augment d’informació errònia o falsa en els mitjans de comunicació i en la política.
L’objectiu de Full Fact és garantir que la informació sigui sobretot precisa i de confiança, amb la finalitat de millorar el debat públic i la presa de decisions informades. Per fer-ho, Full Fact es dedica a verificar fets i afirmacions, ja sigui en discursos polítics, mitjans de comunicació, publicitat o xarxes socials.

First Draft News és una organització sense fins de lucre que es dedica a combatre la desinformació i promoure la verificació de notícies en línia. Fundada en 2015, aquesta organització s’ha convertit en un líder en el camp de la verificació de notícies i l’ètica periodística en l’era digital.
L’objectiu principal és millorar la qualitat del periodisme i la informació que es comparteix en línia, al mateix temps que es fomenta la responsabilitat i la transparència en el procés de recol·lecció i difusió de notícies. Per això, l’organització ha desenvolupat eines, recursos i capacitacions per a periodistes, investigadors i ciutadans interessats a verificar la informació que circula en línia.
Per tant, la seva xarxa global de verificadors de notícies, biblioteca en línia, capacitacions i col·laboracions són algunes de les característiques que fan d’aquesta organització un líder en el camp de la verificació de notícies en línia.

Finalment, Snopes és una organització dedicada a verificar la veracitat de notícies, rumors, mites i llegendes urbanes que circulen en línia i en altres mitjans. Snopes s’ha convertit en una de les organitzacions més reconegudes i respectades en el camp de la verificació de notícies per als següents motius.
L’objectiu principal és proporcionar informació precisa i de confiança sobre temes d’interès públic i desacreditar la informació falsa que pot tenir un impacte negatiu en la societat. Per això, compta amb un equip d’editors i verificadors que treballen per a analitzar i verificar la informació que reben.
La seva àmplia base de dades de fets i mites, la publicació d’articles detallats sobre notícies i rumors específics, i la seva política editorial transparent i enfocament rigorós són algunes de les característiques fan que Snopes sigui una organització reconeguda i respectada en el camp de la verificació de notícies.