TIPUS DE FAKE NEWS

En primer lloc, explicarem els diferents tipus de fake news. És important tenir en compte que existeixen diferents tipus, i cadascun té la seva pròpia manera d’enganyar el públic i difondre informació falsa. En aquesta pàgina, explorarem alguns dels més comuns i les formes en què poden afectar a les persones i a la societat en general.

Objectiu

Aquesta pàgina té com a objectiu educar i conscienciar sobre els diferents tipus de fake news que existeixen, perquè les persones puguin reconèixer i evitar la informació falsa. Per tant, esperem que aquesta informació sigui útil per a navegar en el món de la informació i prendre decisions informades i basades en fets.

Finalment, sí algun tipus us interessa podeu punxar en el nom del tipus que us portarà a una pàgina amb més informació sobre aquest tipus, podreu veure una explicació més estesa, exemples, on solen ser més freqüents, etc. Deixant això a un costat anem amb els diferents tipus i una petita descripció de cadascun:

Clickbait: són històries que es fabriquen deliberadament per guanyar més visitants al lloc web i augmentar els ingressos publicitaris dels llocs webs. Per tant, utilitzen titulars sensacionalistes per cridar l’atenció i generar clics al lloc web de l’editor.

Propaganda: històries que es creen per enganyar les audiències, promoure un punt de vista esbiaixat o una causa o agenda política en particular.

Sàtira o paròdia: molts llocs webs i comptes de xarxes socials publiquen notícies falses per a l’entreteniment i paròdia.

Periodisme descuidat: de vegades, els reporters o periodistes poden publicar una història amb informació poc fiable o sense verificar els fets.

Encapçalaments enganyosos: les històries que no són completament falses poden distorsionar-se fent servir titulars enganyosos o sensacionalistes. Aquestes notícies es poden difondre ràpidament a les xarxes socials on només es mostren els titulars i petits fragments de l’article.

Notícies esbiaixades: moltes persones se senten atretes per notícies o històries que confirmen les seves pròpies creences o prejudicis i les notícies falses es poden aprofitar d’aquests prejudicis.

Aquí us deixo una pàgina web que pot ser molt interessant.

Imatge tipus de fake news